"Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie."
(www.alzheimer-nederland.nl)
Mensen worden steeds ouder. Dat betekent dat dementiële processen ook steeds meer een rol gaan spelen, bij mensen met en zonder verstandelijke beperking.
Maar wat betekent dit dan voor jouw cliënten? En wat betekent het voor jou als begeleider? In onze training willen we de kennis die je al hebt verbreden en implementeren.
- Kennis verbreden.
- Kennis implementeren.
- Meer inzicht geven in (het gedrag van) de cliënt.
- Meer inzicht geven in wat dit met jou als begeleider doet.
- Handvatten geven voor de begeleiding.
Facet Trainingen kan voor begeleiders van cliënten met dementie een op maat gemaakt traject ontwikkelen, zowel voor begeleiders werkzaam in de ouderenzorg als begeleiders werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Als een dergelijk leertraject is afgerond, hebben begeleiders een goede basis voor het werken met mensen met dementie.
In overleg met de betrokkenen worden doelen vastgesteld. Vervolgens wordt gekeken welke onderdelen nodig zijn om deze doelen te behalen. Ook zal in deze fase al gekeken worden naar de doorontwikkeling van het geleerde. Wij kunnen hierbij een rol vervullen.
Dit is een voorbeeld van wat wij aan kunnen bieden:
1) E-learning.
In de e-learning worden begeleiders meegenomen in het verhaal van een cliënt met dementie. Op basis van wat de moeder van deze cliënt vertelt, wordt onderzocht wat dementie is, wat de literatuur erover zegt en wat dit betekent voor de begeleider.
2) Bijeenkomsten.
In de e-learning wordt een basis gelegd, van waaruit verder gewerkt kan worden tijdens hierop volgende bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst duurt 3 uur.
a) Bijeenkomst 1: Er wordt ingezoomd op de cliëntfactoren. Wat hebben de begeleiders onthouden van de e-learning? Vervolgens is er ruimte om een casus in te brengen (of dit wordt van tevoren al gedaan). Mogelijke onderwerpen die hierin ter sprake komen zijn bewustwording, beeldvorming en begeleiding. Aan het eind zal er een opdracht meegegeven worden voor de volgende bijeenkomst.
b) Bijeenkomst 2: Er wordt ingezoomd op de omgevingsfactoren. Eerst zal er teruggekomen worden op de opdracht (dit zal om een reflectie van de afgelopen periode gaan). Vervolgens wordt de verdieping gezocht op onderwerpen als de eigen houding en factoren in de omgeving van de cliënt.
c) Bijeenkomst 3: Eventueel kan er nog een derde bijeenkomst worden georganiseerd, waarin met behulp van een acteur / actrice situaties worden uitgespeeld.
3) Coaching on the job / E-coaching.
Het kan zijn dat begeleiders of degenen die de doorontwikkeling begeleiden op de werkvloer (op basis van de bijeenkomsten) met vragen met betrekking tot hun eigen handelen komen te zitten. Een coach kan hen hierbij helpen. Met behulp van coaching on the job wordt er op een persoonlijke manier gewerkt aan verdere ontwikkeling van vaardigheden en kwaliteiten. De coaching vindt dan plaats op de eigen werkplek.
Naast coaching on the job bieden we e-coaching aan. Bij e-coaching is er sprake van een fysieke afstand. Hierdoor is het coachingstraject plaats- en tijdsonafhankelijk.
4) Waaier.
In samenwerking met The Lente Company, Careander en Zuyderland hebben we een waaier ontwikkeld waarin tips staan voor de begeleiding van mensen met dementie. De tips zijn opgedeeld in algemene tips en tips die je kunt toepassen in een specifieke fase van dementie. Verdeeld in 8 categorieën zijn er tips over wat je wel en niet moet doen. Deze waaier is een praktisch handvat voor begeleiders op de werkvloer.
5) Evaluatie.
Samen met de betrokkenen wordt bekeken of de doelen gehaald zijn, hoe het levend gehouden kan worden en hoe er doorontwikkeld kan worden.
Op basis van uw wensen zal een offerte op maat gemaakt worden.
Voor deze trainingen is geen specifieke vooropleiding nodig. De training wordt op maat aangeboden.
Er wordt geen tijd gevraagd voor opdrachten buiten de dagdelen om.
- Wil je graag meer weten over dementie in het algemeen?
Kijk dan eens op de website http://www.alzheimer-nederland.nl. Hier vind je bijvoorbeeld wat de meest voorkomende soorten dementie zijn.
- In samenwerking met The Lente Company, Careander en Zuyderland hebben we een waaier ontwikkeld waarin tips staan voor de begeleiding van mensen met dementie. De tips zijn opgedeeld in algemene tips en tips die je kunt toepassen in een specifieke fase van dementie. Verdeeld in 8 categorieën zijn er tips over wat je wel en niet moet doen. Deze waaier is een praktisch handvat voor begeleiders op de werkvloer.
Klik hier om de waaier te bestellen voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Klik hier om de waaier te bestellen voor de ouderenzorg
- In de e-learning worden begeleiders meegenomen in het verhaal van een cliënt met dementie. Op basis van wat de moeder van deze cliënt vertelt, wordt onderzocht wat dementie is, wat de literatuur erover zegt en wat dit betekent voor de begeleider.
Klik op de afbeelding om je in te schrijven voor de e-learning.